PV4Industrie4.0

Nieuwe PV technologie voor Industrie 4.0

Het project PV4Industry4.0 is een investeringsproject in het kader van het EFRO-programma REACT-EU (Recovery Assistance for Cohesion and the Territories of Europe) dat de PV-industrie in Limburg en Vlaanderen, en breder in de Benelux en de rest van Europa, zal ondersteunen en verder te ontwikkelen.

Vlaanderen/België heeft in het domein van Geïntegreerde PV een breed en levendig industrieel ecosysteem dat gaat van materialen over toestelleveranciers tot productiebedrijven en installatiebedrijven. De investeringen in dit project gedaan door imec/EnergyVille, UHasselt/EnergyVille en Soltech zijn cruciaal voor de verhoging van het TRL- en MRL-niveau van deze nieuwe technologiën om de brede waaier van spelers in deze waardeketen van dienst te zijn en om de leidende positie van Vlaanderen/Belgie in deze sector te versterken.  Dit behelst zowel investeringen om de procestechnologie voor flexibele productie van PV-modules verder uit te bouwen als de verdere uitbouw van een geavanceerd analyse-park waar de producten van de vele spelers in deze waardeketen hun materialen/producten zouden kunnen testen.  Hierbij dient vermeld te worden dat dit niet altijd beperkt hoeft te zijn tot PV-producten; ook gerelateerde producten zoals “functioneel glas (cfr. AGC)” kunnen in deze infrastructuur gebouwd en getest worden op performantie en betrouwbaarheid.

De doelstellingen van het investeringsproject

(1) Uitbreiding van het geïntegreerde PV-innovatieplatform op de EnergyVille/Thor-site door aankoop en kwalificatie van twee verschillende tabber-stringer-tools voor de volgende generatie cellen. De aanschaf van verschillende tools maakt het mogelijk om risico’s te verminderen en de overgang naar de volgende generatie zonnecellen met grotere formaten (166 tot 210 mm), multi-rails (9- 15 in plaats van het standaard 5-6-ontwerp), en n-type technologieën (TOPCon, Heterojunction, enz.) te realiseren. Deze transitie is essentieel om het concurrentievermogen (hogere efficiëntie, verbeterde
esthetiek, enz.) en de duurzaamheid van geïntegreerde PV-producten (lagere CO2-voetafdruk, Pb-vrije modules, enz.) te verbeteren.

(2) Omdat geïntegreerde PV-producten sterk variëren in grootte (van kleine dakpannen tot gestandaardiseerde 2,5 m hoge gevelelementen) en ook zeer betrouwbaar moeten zijn onder omstandigheden die vaak sterk afwijken van standaardomstandigheden, is een tweede doel het versterken van de analyse-infrastructuur bij EnergyVille en UHasselt . Dit vereist investeringen in een zonnesimulator met groot oppervlak (voor nauwkeurige en herhaalbare metingen van modules van de volgende generatie) en een klimaatkamer met groot oppervlak (voor het uitvoeren van versnelde veroudering/pre-certificeringstests die essentieel zijn bij de introductie van producten op de markt). Bovendien zullen investeringen in kleine apparatuur de fabricage in eigen huis en tegen veel lagere kosten van sensoren voor in-module sensing van in-situ spannings- en temperatuurmetingen mogelijk maken tijdens productieprocessen en in PV applicaties.

Partners : imec, UHasselt, Soltech

Copyright Ecoprogetti

EFRO

Het project PV4Industrie4.0 wordt uitgevoerd in het kader van het EFRO programma REACT-EU (Recovery Assistance for Cohesion and the Territories of Europe). Het wordt gefinancierd via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), mede gefinancierd in het kader van de respons van de Unie op de COVID19-pandemie.

Meer info: ec.europa.eu

Uw project vol energie

Wat uw project ook is, Soltech steekt het vol energie. Stand alone of aangesloten op het net. Met ‘a touch of SOLTECH’ is ook uw project in een handomdraai een duurzame referentie in zijn soort.

Een vleugje SOLTECH in uw mailbox

We beloven dat we nooit zullen spammen en u kunt te allen tijde uw inschrijving bewerken of verwijderen. Bekijk ons Privacybeleid voor meer informatie.