De nieuwbouw…
De start van een nieuw hoofdstuk!

Bas aan het woord

 

Op 10 november 2022 vierden wij feest. We gaven het officiële startschot van de werken aan onze nieuwe fabriek. Het was een zonovergoten dag met veel mooie woorden.

Mooie woorden van Burgemeester Wim Dries die ons uitgebreid welkom heette in Genk. Een speech waar de passie van Jeroen Maesen van MaMu Architecten van af spatte. En een fijn verhaal van Dave Beuten van bouwonderneming Mathieu Gijbels dat ons vertrouwen geeft in het bouwproces dat zich de volgende maanden zal ontrollen op de site van Thor Park.

Als er iets is wat wij die dag verdienden, was het de zon. Want de zon wordt onze belangrijkste partner in de toekomst.

De timing is strak. Eind mei volgend jaar staat er een prachtig gebouw, getekend door MaMu Architecten en gebouwd door Gijbels.

Maar het gebouw van Soltech zal niet enkel prachtig zijn. Het zal ook actief zijn. Want dat is wat we doen met Soltech. Wij maken dingen actief. Wij kunnen van alles een zonnepaneel maken. Letterlijk. En op die manier willen we bijdragen aan een betere wereld voor onze kinderen en onze kleinkinderen.

Zonne-energie zal een zeer belangrijke rol spelen in de energietransitie. Zonnepanelen zijn de tool om de onuitputtelijke bron van energie die de zon is, om te zetten in bruikbare energie.

In 1970 zong Louis Neefs het al… laat ons een bloem en het gras dat nog groen is…
Waarom velden, zeeën en bergen vol lelijke panelen leggen als we zonnecellen kunnen integreren in bestaande oppervlakken?

Elke gevel staat in de zon.
Elke auto of vrachtwagen rijdt in de zon.
Elke geluidsmuur… kilometers lang… staat te blinken in de zon.
Zonnewering draait elke gebruiker intuïtief automatisch… naar de zon.
Fietspaden, terrassen, autovrije pleinen…
Balustrades van flatgebouwen
Honderden vierkante meters zonnepaneelpotentieel.

Al sinds 1989 werken onze mensen aan de techniek om zonnecellen te integreren in diverse materialen. Hoewel Integrated PhotoVoltaics – zoals wij dat noemen – nog heel erg in de innovatiesfeer hangt, zijn we technisch klaar om mee de klimaatcrisis aan te pakken.

De technologie staat op punt. De kennis is voorhanden. Onderzoeksinstellingen zijn onze partners in crime.

Met de bouw van onze nieuwe fabriek schakelen we een versnelling hoger. Een geautomatiseerde productielijn zal ervoor zorgen dat we ook prijstechnisch zeer concurrentieel worden. Een hypermoderne productielijn die tegelijk zeer flexibel inzetbaar is, is één van de vereisten voor de inrichting van onze productie. Maatwerk, serieproductie en innovatie zullen hand in hand hun weg door onze fabriek vinden.

Iets meer dan een jaar geleden werd het nieuwe SOLTECH gelanceerd. Ondertussen gingen we van 7 naar 20 medewerkers. Het doel is om hier in 2024 50 000 m² panelen te produceren met 30 medewerkers. Een ambitieus doel dat enkel mogelijk gemaakt wordt door onze aandeelhouders.

Het staat buiten kijf dat zonder onze aandeelhouders het verhaal van SOLTECH een stuk minder sterk zou zijn. Samen met mij geloven ze in de meerwaarde die SOLTECH heeft voor België, Europe en met uitbreiding de rest van de wereld. Ik ben ontzettend trots op wat we vandaag samen bereikt hebben.

Serge, Ludo, Marc, Kris, Roeland… maar ook Dries, Evelyne en Joachim… Zonder hen zouden we hier vandaag niet staan. Ik ben dankbaar voor het klankbord dat ze vormen, het gewicht dat ze in de schaal gooien en de steun en toeverlaat die ze voor ons zijn.

Samen luiden we graag een nieuwe toekomst in.
Een toekomst waarin we slim omgaan met onze energie.
Waarin jullie een ambassadeur worden van de mogelijkheden van geïntegreerde zonnecellen.
Waarin de zon naar waarde wordt geschat.
Waarin een product of een gebouw wordt gezien als een bron van energie, niet als een kost van energie.

Tot ziens…
In de toekomst!

Een eerste paneel, in plaats van een eerste steen

Onze nieuwbouw zal boordevol zonnepanelen steken. Het wordt  een showroom voor de producten van Soltech. Zo zullen er geïntegreerde zonnepanelen komen in de gevel van het gebouw, komen er zonnepanelen op luifels en balustrades en uiteraard op de daken.

In plaats van de eerste steen plaatsten we een eerste zonnepaneel. Dit paneel connecteerden we met een camera, waar we de werken op de voet live kunnen volgen. Hiermee gaven we het officiële startschot van de werken. Energieneutraal, zoals het hoort voor een project zoals dit.

SOLTECH l Start nieuwbouw l Gijbels Thor Park l Fabriek zonnepanelen

Meer nieuws over de nieuwbouw

Off-grid blik op de werken

Off-grid blik op de werken

De eerste twee panelen staan… en zorgen ook al dadelijk voor direct toepasbare energie. De panelen laden een batterij op die op haar beurt de webcam van electriciteit voorziet. Een klein voorbeeld van wat we kunnen… en voorsmaakje van wat komen gaat.

Lees meer

Uw project vol energie

Wat uw project ook is, Soltech steekt het vol energie. Stand alone of building integrated. Met ‘a touch of SOLTECH’ is ook uw project in een handomdraai een duurzame referentie in zijn soort.