Bouw van eerste KMO-gebouw op Thor Park in Genk van start

Soltech investeert 10 miljoen in splinternieuw gebouw voor productie van esthetische zonnepanelen.

GENK- Vanmiddag stelde CEO Bas van de Kreeke de toekomstplannen van Soltech voor op het Thor Park in Genk. 10 miljoen euro wordt uitgetrokken voor de realisatie van een nieuwe productieruimte met een vloeroppervlakte van 4.000m² en kantoren met een vloeroppervlakte van 1.000m². De helft van de investering, zo’n 5 miljoen, zal gaan naar bouw van een nieuw machinepark. De verhuis van de productie van hun huidige locatie in Tienen naar Genk staat gepland midden 2023, om zo hun groeiambities waar te kunnen maken. In aanwezigheid van burgemeester Wim Dries, bouwbedrijf Mathieu Gijbels en Mamu architecten werd het eerste zonnepaneel geplaatst, het symbolische startschot van de bouwwerken.

Een voorsmaakje van hoe het nieuwe gebouw van Soltech er zal uitzien. Naar ontwerp van MaMu architecten.
Foto’s in hoge resolutie downloaden

10 miljoen euro voor de toekomst

De Europese Green Deal is duidelijk, tegen 2050 mag de EU netto geen broeikasgassen meer uitstoten. Daarmee breekt er een tijdperk aan met meer aandacht voor schonere energie en baanbrekende technologische innovaties op dat vlak.

‘Turn anything into a solar panel’. Dat is de leuze van Soltech. En dat bedoelen ze ook letterlijk. Sinds 1989 legt het bedrijf zich toe op het integreren van zonnecellen op zowat elke drager: van gevelpanelen, dakpannen, onderdelen van auto’s of vrachtwagens tot fietspaden… Elke toepassing kan off grid, of grid connected uitgevoerd worden. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Door de investering in een hypermoderne fabriek en kantoren kan Soltech zich op de steeds groter wordende vraag naar deze innovaties toeleggen. Soltech wil dé leverancier in Europa en daarbuiten worden of vlak van de productontwikkeling, prototyping van innovatieve fotovoltaïsche moduletechnologieën. Hiervoor investeert het bedrijf 10 miljoen euro in een splinternieuw gebouw, waarvan 5 miljoen naar het machinepark gaat.

Zaakvoerder Bas van de Kreeke steekt de ambitieuze plannen van de firma niet onder stoelen of banken: “De missie van Soltech is heel duidelijk: Wij willen energie geven aan de dingen. Aan de toekomst. Elk oppervlak dat zon krijgt, kan energie opwekken. En hoewel innovatie één van onze belangrijke pijlers is, is het gebruik van de technologie al lang geen innovatief gegeven meer. Het is zowel economisch als technisch zeer verantwoord. Met de bouw van onze nieuwe fabriek zullen we prijstechnisch een nog interessantere case kunnen presenteren.”.

Van links naar rechts, van Tienen naar Genk

Het investeringsprogramma omvat een uitbreiding en optimalisatie van productiecapaciteit door het bouwen van een productiehal van 4.000m² met een hypermodern machinepark, de bouw van een modern kantoorgebouw met 3 etages van elk ongeveer 325m². Allemaal mooi geïntegreerd in de omgeving. Het nieuwe bedrijfsgebouw wordt meteen een showroom voor de producten van Soltech. Zo zullen er geïntegreerde zonnepanelen komen in de gevel van het gebouw, komen er zonnepanelen op luifels en balustrades en uiteraard op de daken. De nieuwe site zorgt ook voor extra werkgelegenheid, want naast de 15 medewerkers die van Tienen mee verhuizen naar Genk, zullen er 10 nieuwe collega’s tewerkgesteld worden. De nieuwe machines en de grotere ruimte zorgen samen voor een stijging van de productie capaciteit van liefst 400%.

Soltech is meteen ook het allereerste privébedrijf dat bouwt op Thor Park. Burgemeester Dries: “We zijn enorm opgetogen dat we in Genk een bedrijf dat mee de toekomst van onze maatschappij zal maken, mogen verwelkomen. Soltech zal zeker een aanzuigeffect op andere bedrijven hebben die zich graag in de duurzame en innovatieve omgeving van Thor Park willen vestigen.”

Ontzorgende samenwerking

Het ontwerp van de nieuwe kantoren en productiehal is van Mamu architecten uit Hasselt. Voor de uitvoering rekent Soltech op de expertise van bouwbedrijf Mathieu Gijbels. “We zijn fier om het vertrouwen te krijgen van Soltech, opnieuw een klinkende naam binnen de bouwsector wiens bouwdromen we mogen waarmaken” vertelt Griet Keersmaekers Development Manager bij Mathieu Gijbels. “Vandaag wordt het eerste zonnepaneel geplaatst, dit paneel connecteerden we met een camera, waar we de werken op de voet live kunnen volgen. Hiermee gaven we het officiële startschot van de werken. Energieneutraal, zoals het hoort voor een project zoals dit.”

In mei zal de productiehal af zijn en zullen de eerste panelen van de band rollen. In het voorjaar van 2023 zullen de bouwwerken helemaal afgerond zijn en kan het volledige bedrijf de verhuis van Tienen naar Genk inzetten.

SOLTECH NV is een Belgisch bedrijf met productiefaciliteiten gelegen in Tienen. Het is in 1989 ontstaan als spin-off van imec en was een pionier op het gebied van zonnepanelen of photovoltaics (PV). In 1989 waren ze al bezig met het ontwerpen van stand-alone fotovoltaïsche systemen. 20 jaar geleden bereikten ze een mijlpaal met de bouw van het eerste fotovoltaïsche dak aangesloten op het elektriciteitsnet in België. Hun focus ligt op innovatie. Op die manier kunnen ze maatwerkzonnepanelen en panelen met grotere toegevoegde waarde produceren. SOLTECH maakt op maat gemaakte fotovoltaïsche modules voor specifieke architecturale toepassingen – zoals dakpannen, luifels, vensterglas of geluidschermen – maar ook modules die hun toepassing kenden in Vehicle Integrated photovoltaics (VIPV), Infrastructure Integrated photovoltaics (IIPV) en Product Integrated Photovoltaics (PIPV).

Thor Park in Genk, goed voor 93 hectare, is een globaal herbestemmingsproject op de voormalige mijnsite van Waterschei (Genk). Thor Park is een bedrijven-, technologie-, opleidings- en wetenschapspark dat de ambitie heeft om hét competentiecentrum te worden met betrekking tot drie domeinen: de energietransitie, slimme maakindustrie en smart city applicaties. Het park verenigt EnergyVille 1 & 2, IncubaThor, FacThory, T2-campus en Thor Central. Thor Park brengt gespecialiseerde infrastructuur, kennis, partners en netwerk samen op één locatie en overbrugt op die manier de kloof tussen ideeën en valorisatie. Bovendien is Thor Park een “Living Lab”, waar onderzoeksinstellingen zoals EnergyVille en industriële partners kunnen experimenteren met nieuwe technologieën in levensechte omstandigheden. Thor Park geeft vorm aan de slimme wereld van vandaag en morgen. Thor Park is een initiatief van LRM, Stad Genk en KU Leuven.

Nv Mathieu Gijbels is een ‘voordenkend’ bouwbedrijf uit Oudsbergen (Opglabbeek) gespecialiseerd in bedrijfs- en kantoorbouw. Voor iedere bouwbehoefte heeft Mathieu Gijbels een oplossing. Van nieuwbouw, renovatie tot en met service en onderhoud. In 2021 realiseerde het bedrijf met zo’n 320 medewerkers een omzet van 85 miljoen euro. Het hoofdkantoor van Mathieu Gijbels is gevestigd in Oudsbergen (Opglabbeek). Daarnaast heeft het bedrijf een bureau in Deinze voor Oost- en West-Vlaanderen.

Contactgegevens voor bijkomende informatie

Soltech
Bas van de Kreeke, CEO
bas.vandekreeke@soltech.be | 0496 80 21 16

 Mathieu Gijbels
Dave Beuten, Algemeen directeur
Dave.Beuten@gijbels.be | +32 89 810 388

Mathieu Gijbels projectontwikkelingsbegeleiding (POB
Griet Keersmaekers, Development Manager
Griet.keersmaekers@gijbels.be | +324 95 59 52 12

Meer nieuws over de nieuwbouw

Off-grid blik op de werken

Off-grid blik op de werken

De eerste twee panelen staan… en zorgen ook al dadelijk voor direct toepasbare energie. De panelen laden een batterij op die op haar beurt de webcam van electriciteit voorziet. Een klein voorbeeld van wat we kunnen… en voorsmaakje van wat komen gaat.

Lees meer

Uw project vol energie

Wat uw project ook is, Soltech steekt het vol energie. Stand alone of building integrated. Met ‘a touch of SOLTECH’ is ook uw project in een handomdraai een duurzame referentie in zijn soort.