ZONNE­PANELEN IN DE WEG

Solarpad officieel geopend door Minister Lydia Peeters

SOLARPAD VAN EBEMA OFFICIEEL GEOPEND BIJ ZONNE­PANELEN­PRODUCENT SOLTECH

GENK- Prefab­betontegels met geïntegreerde zonne­cellen? Het is geen toekomst­muziek. Dat bleek duidelijk tijdens het INFRA-EVENT van SOLTECH dat vrijdag 20 oktober plaatsvond. Daar onthulde Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters het Solarpad. Tegels van Ebema in prefab­beton waarop fotovoltaïsche cellen van SOLTECH worden gemonteerd. Of hoe de paden van beton en zonne­cellen elkaar perfect kruisen.

Al sinds 1989 innoveert het Belgische bedrijf SOLTECH met de integratie van fotovoltaïsche cellen. Niet alleen in gebouwen, maar ook in producten, voertuigen en infra­structuur. SOLTECH kan nagenoeg van alles een ‘zonne­paneel’ maken. Van geluids­werende schermen langs de auto­snel­wegen over gevels, balustrades en auto’s tot auto­vrije pleinen, voet- en fietspaden, terrassen en opritten.

Het was dan ook een kwestie van tijd voor de paden van Ebema en SOLTECH elkaar zouden kruisen. Op vraag van Ebema werd een samen­werking opgestart voor de ontwikkeling van een ‘slimme’ tegel mét zonnecellen. Prefab­beton­materialen zijn sterk, duurzaam, solide en her­bruik­baar. Ideaal dus om samen met de zonne­cellen van SOLTECH te combineren tot een slimme veilige én duurzame bestrating: van inrit tot autovrij plein, van dak­terras tot tuin­verharding.

Deze co-creatie leidt vandaag tot een eerste prototype. De Solartegel is geheel modulair opgebouwd. Demonteer­baar en circulair. De foto­voltaïsche laag is niet verlijmd maar mechanisch gekoppeld. Een primeur. Het voordeel? De PV-module kan vlot gemonteerd worden na plaatsing van de tegel. Bij eventuele schade aan het PV-paneel kan het foto­voltaïsche gedeelte ook gemakkelijk vervangen worden. Het prototype is 90 x 90 centimeter groot: de breedte van drie standaardtegels. Overschakelen naar andere maten is vrij eenvoudig.

“SOLTECH kan van alles een zonne­paneel maken. Maar het is dankzij partners als EBEMA dat onze esthetische zonne­panelen hun weg naar commerciële producten vinden. Innovatieve en voor­uit­strevende bedrijven die samen met ons een stap verder willen gaan in het benutten van zonne­paneel­potentieel… en op die manier helpen om de wereld mooier te maken. Dat stemt ons zonnig.”
Bas van de Kreeke, CEO SOLTECH

Op het INFRA-EVENT van SOLTECH zag de tegel voor het eerst het licht. Dat gebeurde toen Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters het Solarpad onthulde: een pad samengesteld met deze vernieuwende zonne­tegels. Mogelijk een eerste stap in de richting van een nieuwe productlijn die het comfort van verharding combineert met het duurzaam opwekken van hernieuw­bare energie. “We streven naar een Vlaanderen waar groene energie de norm is en waar onze wegen niet alleen dienen om ons van A naar B te brengen, maar deze ook te benutten voor duurzame toepassingen. SOLTECH toont met zijn innovatieve producten, waaronder het Solarpad, aan dat solartechnologie een veelbelovende pad is naar een duurzamere toekomst. Dit bewijst dat infrastructuur en duurzaamheid ook hand in hand kunnen gaan”, aldus minister Peeters.

Er wordt nu onder­zocht in welke mate de Solartegel gebruikt kan worden in op­ritten, auto­vrije pleinen, dak­terrassen en als verharding voor publieke en private buiten­ruimtes. De eerste mechanische testen van de foto­voltaïsche module voldoen alvast aan de verwachtingen. Deze nieuwe ontwikkeling illustreert alvast hoe de samen­werking van twee voor­uitstrevende partners kan leiden tot slimmere buiten­ruimtes die bij­dragen tot een optimale benutting van het potentieel van zonne­panelen. En zo helpen om de transitie naar hernieuw­bare energie te ver­snellen.

SOLTECH NV is een Belgisch bedrijf met productie­faciliteiten gelegen in Genk. Het is in 1989 ontstaan als spin-off van imec en was een pionier op het gebied van zonne­panelen of photovoltaics (PV). In 1989 waren ze al bezig met het ont­werpen van stand-alone foto­voltaïsche systemen. 20 jaar geleden bereikten ze een mijl­paal met de bouw van het eerste foto­voltaïsche dak aan­gesloten op het elektriciteits­net in België. Hun focus ligt op innovatie. Op die manier kunnen ze maat­werk­zonne­panelen en panelen met grotere toegevoegde waarde produceren. SOLTECH maakt op maat gemaakte foto­voltaïsche modules voor specifieke architecturale toepassingen – zoals dakpannen, luifels, vensterglas of geluid­schermen – maar ook modules die hun toe­passing kenden in Vehicle Integrated photovoltaics (VIPV), Infrastructure Integrated photovoltaics (IIPV) en Product Integrated Photovoltaics (PIPV).

Ebema verbetert ruimte. Zij maken buitenruimtes gezelliger, slimmer, comfortabeler, veiliger, mooier, groener en sterker. Voor mensen, overheden, bedrijven en organisaties. Dat doen ze met visionaire ideeën en elegante betonoplossingen. Maar vooral: met hart en ziel, sinds 1946. Vandaag heeft Ebema een team van 250 mensen in onze 3 vestigingen in Zutendaal, Rijkevorsel en Grobbendonk. En een omzet van bijna 60 miljoen euro per jaar. Het productgamma voor de openbare markt valt onder de naam Ebema_LivingCity. Het gamma voor tuin, terras, inrit en woning wordt verkocht onder de naam Ebema_Stone&Style. ondersteunen. 

Contactgegevens voor bijkomende informatie

Soltech
Bas van de Kreeke, CEO
bas.vandekreeke@soltech.be | +32 496 80 21 16

Ebema
Herwig Dessers, Marketing Manager
herwig.dessers@ebema.be | +32 496 57 66 82

Meer nieuws over de nieuwbouw

Off-grid blik op de werken

Off-grid blik op de werken

De eerste twee panelen staan… en zorgen ook al dadelijk voor direct toepasbare energie. De panelen laden een batterij op die op haar beurt de webcam van electriciteit voorziet. Een klein voorbeeld van wat we kunnen… en voorsmaakje van wat komen gaat.

Lees meer

Uw project vol energie

Wat uw project ook is, Soltech steekt het vol energie. Stand alone of building integrated. Met ‘a touch of SOLTECH’ is ook uw project in een handomdraai een duurzame referentie in zijn soort.