Sunovate

Warmteregulatie in de gebouwde omgeving

WARMTEBLOKKERENDE ZONNEPANELEN

Meer dan een derde van het totale jaarlijkse energieverbruik in de EU is gerelateerd aan de gebouwde omgeving. Om onze klimaatdoelen te halen en een duurzame, klimaatneutrale gebouwde omgeving te realiseren, moeten we het energieverbruik verminderen en de opwekking van groene energie op locatie vergroten.

Voor energieopwekking ter plaatse is het gebruik van gebouw-geïntegreerde fotovoltaïsche zonne-energie (BIPV) een populaire en veelbelovende oplossing. BIPV combineert het oogsten van zonne-energie met een hoog vermogen met designelementen die perfect passen in het dak en/of de gevel van een gebouw. Hierdoor worden de esthetiek en acceptatie verbeterd maar wordt ook het toepassingsgebied van zonnepanelen verbreed.

Omdat BIPV zonnepanelen in de gebouwschil zijn geïntegreerd hebben ze, meer dan standaard zonnepanelen, last van oververhitting. Dit kan leiden tot een verminderd vermogen, maar ook tot een verkorte levensduur. Om dit probleem op te lossen, ontwikkelen we binnen Sunovate warmteblokkerende zonnepanelen met een verhoogd vermogen en een langere levensduur.

De gepigmenteerde encapsulanten in de zonnepanelen blokkeren infraroodstraling zonder het deel van het zonnespectrum te beïnvloeden dat wordt omgezet. Dit vermindert oververhitting van BIPV en verhoogt hierdoor het jaarlijkse vermogen en de levensduur van de zonnecellen.

Copyright Sunovate

Sunovate bestaat uit de Nederlandse en Vlaamse toegepaste onderzoeksorganisaties TNO (locaties op de High Tech Campus in Eindhoven en op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen) en IMEC (locaties in Hasselt en Leuven), twee universiteiten, Universiteit Hasselt (UHasselt ) en KU Leuven, en vier bedrijven Everlam, Yparex, Glass for Glass en Soltech. Het project wordt ondersteund door het Interreg programma Vlaanderen-Nederland, de Nederlandse overheid en de provincies Noord-Brabant (NL) en Limburg (NL en VL).

INTERREG

Project SUNOVATE is gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Meer info: www.grensregio.eu 

Uw project vol energie

Wat uw project ook is, Soltech steekt het vol energie. Stand alone of aangesloten op het net. Met ‘a touch of SOLTECH’ is ook uw project in een handomdraai een duurzame referentie in zijn soort.

[mailpoet_form id="4"]