BALUSTRADES EN BALKONHEKKEN MET EEN VLEUGJE SOLTECH

Zonnepanelen in balkonhekken en balustrades. Dat kan!

Honderden… duizenden vierkante meters #zonnepaneelpotentieel. Alleen al in België is de oppervlakte balustrades niet te tellen. Laat staan in de omliggende landen en de rest van de wereld! Waarom ‘zonnepanelen in balustrades’ een goed idee is – en bij wie je hiervoor terecht kan – leggen we je in dit artikel haarfijn uit.

De Brusselse Tom Kenis installeerde in 2022 een plug and play zonnepaneel op zijn balustrade. Slim of illegaal?, kopten toen de gazetten. Het woord fraude werd zelfs in de mond genomen door de Brusselse netwerkbeheerder.

Als je het aan ons vraagt? Slim!
Het is heel erg slim om  zonnepanelen te gebruiken als balustrade.

Standaard zonnepanelen op een balustrade van een appartementsgebouw

Tom deed zelf al het juridische huiswerk. “De regels zijn federaal en gelden dus voor heel ons land. En die stellen dat het ‘verboden is om energieproductie-eenheden via een stopcontact op het elektriciteitsnet aan te sluiten’. Dat moet met een directe kabel naar de zekeringkast. Ook moeten personen zulke installaties aangeven bij de netbeheerder. Die controleert of de installatie conform is en vervangt indien nodig ook de meter.” En wat als je dat niet doet? “Dan zien we dat als een fraudegeval.”

SOLTECH l De Standaard l Zonnepanelen tegen balkon l Tom Kenis

Tja… de regels zijn de regels… maar ze moeten daarom geen probleem zijn.

Brandveiligheid en normen bij zonnepanelen op een balustrade

Standaard chinese zonnepanelen zijn in principe niet geschikt als bouwmateriaal. Brandtechnisch en op vlak van bouwnormen voldoen ze simpelweg niet om als bouwmateriaal gebruikt te worden. Het is dus nooit een goed idee om een standaardpaneel tegen de isolatie als gevelafwerking te gebruiken. Als de standaardpanelen op een constructie worden geplaats – zoals bij daken – is er in principe geen groot probleem.

Een zonnepaneel ALS balustrade/balkonhek
versus
Een zonnepaneel OP een balustrade/balkonhek

Een groot verschil  en waarin eigenlijk ook de oplossing ligt, is het gebruik van BIPV als balustrade i.p.v. een standaardpaneel. Maar wat is het verschil dan juist?

Een standaardpaneel is veelal opgebouwd uit een kunststof ‘back sheet’ van 0.4 mm waarop zonnecellen worden gelamineerd met een glazen afdekplaat van 3 of 4 mm. Ze worden gemonteerd op een bestaande constructie door middel van een bevestigingssysteem.

BIPV (Building Integrated PhotoVoltaïcs) werkt anders. Hier worden cellen gelamineerd tussen twee glasplaten van 4 tot 18 mm dik – afhankelijk van de toepassing. Deze panelen worden niet gemonteerd op een bestaande constructie, maar VERVANGEN het bouwmateriaal. We passen ze dus niet toe OP een dak, maar IN een dak. Niet OP een gevel, maar als vervanging van de gevelafwerking. En… nu komt het… niet OP een balustrade of balkonhek… maar HET VERVANGT het glas van een balustrade of een balkonhek.

Veiligheid en installatie

Op het vlak van bouwnormen worden op deze manier aan alle – en zelfs nog meer – eisen die gesteld worden aan bouwmaterialen, voldaan. Op het vlak van brandveiligheid zijn – mits correcte toepassing –  ook de nodige certificaten beschikbaar. BIPV wordt daarbovenop even eenvoudig geplaatst als glazen balkonhekken in bestaande toepassingen en we worden op dezelfde manier aangesloten als de traditionele zonnepanelen.

Energiedelen

Want de oplossing voor de regels wordt ook al aangehaald in het artikel: “Dan is het interessanter en rendabeler om aan energiedelen te doen. Dan investeren alle bewoners in een gedeelde installatie voor het hele gebouw. De regelgeving laat dit beetje bij beetje toe. Dat is veel interessanter dan hier en daar een paneeltje te hangen.”

Meer voordelen dan enkel de regelgeving

De voordelen van BIPV-balustrades gaan echter nog een stuk verder dan dat:

Het oog wil ook wat
Hoe komt het dat het paneel van Tom zo erg opvalt? Omdat hij de enige is in zijn gebouw. Dat sowieso. Maar ook omdat het paneel er echt uitziet als ‘een zonnepaneel’. Bij BIPV is dat niet meer nodig. De esthetische mogelijkheden zijn eindeloos. Een kleurtje, een mat glas, een glas met een structuur… zelfs een full colour afbeelding behoort tot de mogelijkheden. De bedoeling is zelfs om het er net NIET te laten uitzien als een zonnepaneel.

Geïntegreerd = Dubbel duurzaam.
De balustrade levert niet alleen groene energie op. De zonnepanelenbalustrade vervangt ook het oorspronkelijke materiaal. Het is dus niet nodig om eerst een balustrade te zetten en er daarna PV aan toe te voegen. De BIPV is rechtstreeks het bouwmateriaal. We sparen dus één op één de materialen, de bijhorende kosten én voetafdruk uit van het oorspronkelijke materiaal én het zonnepaneel. Daarnaast produceren we panelen in een energieneutrale fabriek in het Belgische Genk.

SOLTECH, Thor Park, Genk, Belgium

“De zwarte balustrade aan het dakterras van onze eigen nieuwbouw bestaat uit blinkende zwarte panelen. De opbrengst van deze panelen is identiek aan de opbrengst van standaardpanelen. De vertikale plaatsing heeft wel wat impact op de opbrengst maar de balustrade vangt perfect de avondzon of de lage zon in de winter waardoor we op die momenten weer meer opbrengst hebben.”

Stefan Dewallef, Head of R&D

Oost-westoriëntatie
Sinds de terugdraaiende teller tot het verleden behoort en we als maar meer signalen krijgen dat we binnenkort gaan moeten betalen om onze opgewekte energie terug te leveren aan het net, is het belang van zelfconsumptie alleen maar toegenomen. Vertikaal geplaatste panelen met een oost- of een westoriëntatie ‘vangen’ de ochtend- en de avondzon. Hierdoor wekken we ’s morgens en ’s avonds energie op. Ook in de winter is de opbrengst bij een vertikale positonering vaak beter dan de zuidgericht panelen op een dak. En laat dat nu net de momenten zijn dat er in een appartementsgebouw of hotel het meeste energie wordt verbruikt.

De balustrade wordt een investering
Last… but certainly not least: Waar een balustrade eerst een pure kost was, wordt het nu een investering met een terugverdienmodel. Afhankelijk van de afwerking en de oriëntering kan na gemiddeld vier jaar de meerprijs ten opzichte van een gewone balustrade terugverdiend zijn. Vanaf dan begin je er aan te verdienen.

Inloopdagen en partners

Meer weten over Building Integrated PhotoVoltaics? Geïnteresseerd in het verhaal van SOLTECH? Of zin om een energieneutrale zonnepanelenfabriek in werking te zien? Dat kan! We orgiseren regelmatig inloopdagen waarop iedereen welkom is. Je leert in een paar uur meer over IPV dan ChatGPT je kan vertellen en onze ingenieurs zijn ter beschikking voor het beantwoorden van jouw vragen. Wil je aansluitend een project bespreken, dan kan je dat aangeven bij je inschrijving.

Ben je overtuigd en wil je zelf bekijken wat een balustrade of balkonhek voor jou kan betekenen? Dan kan je terecht bij één van onze verkoop- of installatiepartners.

De toekomst is mooi, met een vleugje SOLTECH

Partners

BELGIË
Ben je installateur?

SOLTECH l Railingcompany Solar fullglasrailing 2

RAILINGCOMPANY is een Belgisch bedrijf, gevestigd te Puurs-St-Amands. Ze produceren en ontwerpen balustrades en balkonhekken met passie voor aluminium profielen, glas & esthetiek. Ze zijn in België exclusieve parnter voor BIPV-integrated balustrades.

Ben je installateur? Dan kan je bij Railingcompany terecht voor volledige systemen, inclusief het montagesysteem, glas.

NEDERLAND
Ben je installateur?

SOLTECH l Partner bipv l logo-cepu

CEPU Constructions is producent van aluminium balustrades! Als producent van maatwerkproducten, en als betrokken partner, adviseren zij u graag over het gebruik van PV in de balkonhekken.

Bij alles wat ze doen, staat kwaliteit, veiligheid en betrouwbaarheid centraal. Zij zorgen voor kwalitatieve constructies die tot in detail aan jouw wensen voldoet.

Wil je zelf een balkonhek met PV?

SOLTECH l Railingcompany Solar fullglasrailing 2

INSTALL.COMPANY is gespecialiseerd in de plaatsing van glazen balustrades en balkonhekken met geïntegreerde zonnecellen. Gevestigd in Puurs, tussen Antwerpen, Brussel en Gent, geraken ze snel in al de uithoeken van het land.

Van vides voor particulieren tot projecten over de 1.000 lopende meter: ze hebben de kennis, de capaciteit en de gedrevenheid in huis om jouw vraag om te toveren tot een mooi afgewerkt project.

Meer nieuws met een vleugje SOLTECH

De SOLTECH-cirkel is rond

De SOLTECH-cirkel is rond

Drie jaar en 12 miljoen euro later staat er een energieneutrale geautomatiseerde fabriek die niet alleen zonnepanelen maar ook media façades kan maken

Lees meer

Uw project vol energie

Wat uw project ook is, Soltech steekt het vol energie. Stand alone of building integrated. Met ‘a touch of SOLTECH’ is ook uw project in een handomdraai een duurzame referentie in zijn soort.