Drie jaar en 12 miljoen euro later staat er een energieneutrale geautomatiseerde fabriek die niet alleen zonnepanelen maar ook mediafaçades kan maken

De SOLTECH-cirkel is rond

In de zomer van 2021 kondigde Bas van de Kreeke aan zijn schouders te zetten onder SOLTECH. Een R&D-bedrijf, spin-off van IMEC, uit Tienen dat in de problemen kwam omdat het de stap naar concurrentiële productie niet kon zetten. Van de Kreeke overtuigde 5 investeerders om mee te stappen in een parcours dat vandaag een climax kent.

Soltech kan van alles een zonnepaneel maken. Dat konden we in Tienen al. Maar nu kunnen we dat in een volledig geautomatiseerde energieneutrale fabriek op Thor Park in Genk. Drie jaar duurde het om zowel het productieproces áls de machines op maat te ontwikkelen. Samen met IPTE, Ecoprogetti en kennisinstellingen van Energyville ontwikkelden de R&D-ingenieurs hoogtechnologische machines die samen een unieke productielijn vormen in de wereld. “Eindelijk kunnen we stellen dat alle puzzelstukjes op zijn plaats vallen.”, vertelt Stefan Dewallef, al meer dan 30 jaar R&D-manager van SOLTECH. “De machines staan op punt, het volledige proces is van A tot Z gedigitaliseerd en we hebben de juiste mensen op de juiste plaats. Drie jaar na datum kunnen we stellen dat de cirkel rond is.”

SOLTECH l Raad van bestuur kwam en zag dat het goed was

Met drie industriële en drie financiële aandeelhouders is SOLTECH in goede handen. Hun vertrouwen en geduld in de langetermijnvisie van SOLTECH biedt een aangenaam ondernemingsklimaat.

Groeien deed pijn

SOLTECH groeide hard. We gingen op drie jaar tijd van 7 naar 35 (en bij momenten zelfs nog meer) medewerkers en de omvang van de projecten groeide even hard mee. “Bij ons is het omgekeerde wereld. Vorig jaar ging 30% van onze producten naar Azië. Dit jaar doen we het hetzelfde in Amerika. En de projecten worden steeds groter”, aldus van de Kreeke.

Maar de bouw van de nieuwe fabriek en het ontwikkelen van machines duurde langer dan verwacht waardoor we een jaar lang in twee shiften draaiden om toch de klanten op tijd te kunnen beleveren. “Het werken in twee shiften, de bouw van de fabriek en de nieuwe machines vroegen veel van onze mensen. Soms liepen we echt op ons tandvlees. We deden een sprint… die zo lang was als een marathon. Eindelijk zijn we aan de finishlijn. Ik ben ongelooflijk trots op ons team.”, aldus Bas. Ook de aandeelhouders moesten geduld aan de dag leggen. Gelukkig verloren zij nooit het vertrouwen in de langetermijnvisie die vooropgesteld werd in het businessplan van 2020. 

Bouwmaterialen met een plus

SOLTECH kan van alles een zonnepaneel maken. Dat was drie jaar lang de leuze. Ondertussen is het productgamma verbreed. Soltech nam immers de merknaam en patenten van GLASSILED over van AGC. “Bij GLASSILED integreren we LEDs in bouwmodules. Dat kan zowel in transparant vensterglas als in niet-transparante bouwelementen.“ vertelt Wim Hoste, COO. “Het integreren van LEDs lijkt blijkbaar heel erg op het integreren van zonnecellen. Dus de kennis was voorhanden. Daarnaast kan het productieproces deels over dezelfde productielijn.”

SOLTECH l Raad van bestuur kwam en zag dat het goed was

Een zonnepanelenfabriek bouwen, een hoogtechnologische productielijn opzetten, digitaliseren, een team samenstellen, mediafaçades in de portfolio, een concurrent overnemen en ondertussen produceren…. Had je het mij drie jaar geleden zo verteld, weet ik niet of ik er aan begonnen was [lacht].

Bas van de Kreeke, CEO van SOLTECH

Tussendoor nog even een overname

En alsof dat nog niet genoeg was, besloot SOLTECH in maart om het failliete ISSOL over te nemen. De concurrent uit Luik kwam begin dit jaar in de problemen. Van de Kreeke: “Het faillissement van ISSOL kwam net op het moment dat we ons moesten herpositioneren door de overname van GLASSILED. We hebben nu immers twee businessunits die – hoewel het beide bouwmaterialen zijn – een heel andere aanpak en doelgroep vragen. ISSOL zal ons huismerk worden voor alles wat met geïntegreerde PV te maken heeft, terwijl GLASSILED hetzelfde is voor geïntegreerde LED-oplossingen.

 

En nu?

“En nu gaan we knallen!”, aldus Bas. “Onze mensen kunnen zich beginnen te concentreren op business development en onze producten lopen vlot van de band. Nu is het tijd om nog meer onder de kerktoren uit te komen en de wereld te laten weten de SOLTECH er helemaal klaar voor is.”

SOLTECH l ISSOL & GLASSILED

Meer nieuws met een vleugje SOLTECH

Off-grid blik op de werken

Off-grid blik op de werken

De eerste twee panelen staan… en zorgen ook al dadelijk voor direct toepasbare energie. De panelen laden een batterij op die op haar beurt de webcam van electriciteit voorziet. Een klein voorbeeld van wat we kunnen… en voorsmaakje van wat komen gaat.

Lees meer

Uw project vol energie

Wat uw project ook is, Soltech steekt het vol energie. Stand alone of building integrated. Met ‘a touch of SOLTECH’ is ook uw project in een handomdraai een duurzame referentie in zijn soort.