Drijvende zonnepanelen in de ruwe Belgische noordzee
Het MPVAqua-onderzoeksproject, dat grote namen uit de offshore-industrie omvat, zoals DEME, Jan de Nul en Tractebel, maakt grote sprongen met de ontwikkeling van een offshore drijvend zonne-energieconcept. De uitdaging: de ruwe omgeving van de Belgische Noordzee weerstaan.
9 december 2021, door
Na meer dan drie jaar ontwikkelen is de offshore-toepassing van fotovoltaïsche (PV) panelen klaar voor testen op zee. De offshore drijvende zonne-eenheid werd de afgelopen jaren met succes is getest in laboratoriumomstandigheden. De Belgische kuststad Oostende zal de thuishaven vormen van deze kostenconcurrerende PV-technologie. De partners hebben een octrooiaanvraag ingediend voor de technologie en als alles volgens plan verloopt, zal er binnenkort een proefbed worden geïnstalleerd op minder dan een kilometer van Oostende.
De innovatieve technologie werd ontwikkeld in het kader van het MPVAqua-project, dat de Universiteit Gent, zonnepanelenfabrikant Soltech en baggerbedrijven Jan De Nul en DEME samenbrengt, samen met het energie- en ingenieursbureau Tractebel, eigendom van Engie .
Tine Boon , productmanager windenergie bij Tractebel, zei: “Dit project vertegenwoordigt een echte innovatie in duurzame energie. In België worden zonnepanelen meestal op de daken van huizen en gebouwen geplaatst, omdat het erg moeilijk kan zijn om grote stukken land te bemachtigen om PV uit te rollen”.
De uitdagingen van drijvende zonnepanelen in het maritieme milieu
Het MPVAqua-project staat voor veel uitdagingen, zoals het ontwikkelen van de drijvende constructies om de zonnepanelen te huisvesten. Het moet bestand zijn tegen de hoge golven en de panelen beschermen tegen de ruwe zee.
Er wordt ook uitgebreid onderzoek gedaan naar de impact van offshore zonneparken op het maritieme ecosysteem . De installatie van MPVAqua moet een optimale integratie hebben met de omgeving. Belangrijk is dat coating die de groei van algen en ander zeeleven tegengaat, niet giftig is. Zo zullen synergieën en compatibiliteit tussen energieproductie en aquacultuur uitgebreid worden bestudeerd op de proefbanken.
Om installaties te creëren die in overeenstemming zijn met hun duurzame doel, is de ontwikkeling van offshore zonne-energie bovendien zo ontworpen dat er geen onderhoud of extra kosten nodig zijn voor het sturen van boten waarvan de kost niet kan worden gecompenseerd met de energieopbrengst, aldus de partners.
Het resultaat is een concept gebaseerd op een serie losse pontons met daarbovenop een storingsvrij energiesysteem.
Offshore zonne-energie met offshore wind voor dubbel vermogen
Als het MPVAqua-project een succes blijkt, wordt naar verwachting over vijf tot tien jaar het eerste commerciële offshore zonnepark gebouwd.
Vanaf dan kunnen ze geplaatst worden tussen de bestaande turbines van bijvoorbeeld de Belgische offshore windparken in de Noordzee met als doel een verdubbeling van de opgewekte energie door de windparken.
Grootschalige offshore zonneparken hebben een groot potentieel om aanzienlijke hoeveelheden kostenconcurrerende hernieuwbare energie op te wekken, voor een belangrijke bijdrage aan een duurzame toekomst.
Offshore drijvende zonne-innovatie wordt ontwikkeld als onderdeel van het MPVAqua-project (met dank aan Tractebel)
Projecten met een vleugje SOLTECH
SOLTECH en KAMELEON SOLAR winnen BIPV Award
VERRASSING!
Ineens kregen we een mail.
We wonnen een award met onze solargevel!
Zonnepanelen in de weg: Lydia Peeters opent solarpad bij zonnepanelenproducent SOLTECH
Prefabbetontegels met geïntegreerde zonnecellen? Het is geen toekomstmuziek. Of hoe de paden van beton en zonnecellen elkaar perfect kruisen.
PV-muur – Plug&Play geïnstalleerd door eigen vakmensen
Aannemingsbedrijf Van de Kreeke renoveert blinde gevel met panelen van SOLTECH. Een zuidgerichte blinde gevel van de kantoorgebouwen van Van de Kreeke kreeg een facelift. En niet zomaar één.
BOLD zet de toon voor de toekomst door het visueel-esthetisch gebruik van zonnepanelen.
Aan de skyline van Amsterdam direct achter het Centraal Station verrijst BOLD. Bijna 80 meter hoog, onderscheidend, gemaakt met lef, voor mensen die durven. Een gebouw met karakter. Markant door zijn krachtige hightech uitstraling.
De zonnefiets van Raf Van Hulle
In 2018 won Raf met zijn zonnefiets Sun Trip, een internationale race voor zonnefietsen van Lyon tot China. In 2021 komt de eco-avonturier met een nieuw, verbeterd model. Een windkuip met zonnecellen zorgt voor minder weerstand en extra zonne-energie. Een knap staaltje R&D met een ongezien potentieel.
Gerechtsgebouw Jahra
Productie en levering van hoogwaardige fotovoltaïsche zonneschermen, engineering en inbedrijfstelling.
Watercampus Leeuwarden
Productie en levering van geïsoleerd fotovoltaïsch glas; engineering, DC-aansluitingen,
testen en in bedrijf stellen.
MFO Erasmus universiteit
Productie en levering van geïsoleerd fotovoltaïsch glas; engineering, DC-aansluitingen, testen en inbedrijfstelling.
Recreatiecentrum Bellegarde
Fabricage en levering van gelamineerde fotovoltaïsche zonneschermen.
Uw project vol energie
Wat uw project ook is, Soltech steekt het vol energie. Stand alone of building integrated. Met ‘a touch of SOLTECH’ is ook uw project in een handomdraai een duurzame referentie in zijn soort.