SOLTECH in het VTM-nieuws

WAT WE WILDEN VERTELLEN VS WAT ZE WILDEN DAT WE VERTELDEN

 

Woensdag 8 maart. Telefoon van VTM.

De Europese commissie wil dat er veel meer groene energie in Europa zélf wordt geproduceerd. Of ze bij SOLTECH mogen komen filmen voor het nieuws van 19.00 uur.

Tja… Ja…
Graag! Toch?

Alleen kwam de boodschap die we moesten brengen, niet helemaal overeen met de boodschap die we wilden brengen. We waren ooit met 300, nu máár met 25. We willen geld, want daarzonder kunnen we het niet. Niks over de toekomst. Niks over meerwaardepanelen. Niks over zonnepaneelpotentieel. En al helemaal niks over wat wél al kan.

Uiteraard begrijpen we dat VTM een context heeft waarbinnen ze zoeken naar een reportage. En dat de boodschap die we in dat opzicht helpen verkondigen, ook belangrijk is. Dus hey… we waren prime time op de Vlaamse televisie. De naam SOLTECH en de techniek van Integrated PhotoVoltaïcs kregen een boost. Alleen niet helemaal zoals wij dat graag zouden willen.

 

Oordeel zelf…
En vooral…
Lees wat we eigenlijk hadden willen vertellen. (onder het filmpje)

Onze opinie

SOLTECH gelooft heel sterk dat de productie van pv-panelen terug naar Europa zou moeten gehaald worden. We waren afhankelijk van Russisch gas en nu zijn we afhankelijk van Chinese panelen en cellen.

Sowieso is het belangrijk dat we meerwaardepanelen produceren omdat de grote volumes nog steeds uit China komen. De productiekost door loonkosten, energiekosten en materiaalkosten liggen hier nu eenmaal een stuk hoger. We wapenen ons door te automatiseren, in te zetten op maatwerk en just-in-time levering op de werf.

Een aantal prive-investeerders en LRM en NUHMA hebben samen 10 miljoen bijeen gebracht om een volledig nieuwe productieplant te bouwen in Genk. We verhuizen half juni. De capaciteit van de nieuwe fabriek zal op termijn minstens 5 keer hoger liggen dan de huidige productie in Tienen. Onze fabriek in Genk zal zelfvoorzienend zijn.

De meerwaarde creëren we enerzijds door een esthetisch aspect aan de panelen toe te voegen. Anderzijds door te kijken naar integratie van zonnecellen in bestaande materialenZonnepaneelpotentieel, noemen we dat. In de plaats van Chinese panelen op daken of kostbare gronden te leggen, kunnen we perfect van elke bestaand oppervlak een energieleverancier maken. We denken dan aan pleinen, gevels, auto’s, carports, balkonhekken… maar binnenkort ook aan flexibele oppervlakken.

Daarnaast maken we ons toch echt wel zorgen over het feit dat we nog steeds afhankelijk zijn van China voor de zonnecellen. We merken hier ook echt al de gevolgen van. We kunnen panelen verkopen zoveel we willen, als we geen cellen hebben om ze te maken, zitten we nog met een probleem. Zeker als China de vraag naar cellen ziet stijgen, zullen ze ongetwijfeld hun markt gaan beschermen.

We hebben veel kennis in Europa en België. We krijgen ook al Europese steun om wetenschappelijk onderzoek te doen. IMEC is echt het kenniscentrum bij uitstek als het gaat over celtechnologie, interconnectietechnologie en modules. Binnen SOLTECH is er dan weer heel veel kennis aanwezig rond het integreren van die zonnecellen. Dus het effectief lamineren van de cellen op een drager. We hebben binnen SOLTECH ook onze eigen R&D-afdeling. Als die twee samen komen, kunnen we zelfs met onze esthetische geïntegreerde panelen op termijn een betere opbrengst leveren dan de standaardpanelen nu kunnen.

Daarbij zijn de prijzen echt wel concurrentieel met de prijs van bijvoorbeeld een gevelbekleding plus de prijs van het equivalent traditionele zonnepanelen. Daarbij krijgt de gevel zelf ook nog eens een terugverdientijd. We weten dus wél heel goed wat de impact van de Europese productie op de consumentenprijs zal zijn en die valt heel goed mee. Als we dan de andere voordelen zoals onafhankelijkheid, werkgelegenheid, innovatie en slagkracht in overweging nemen, wordt het Europees verhaal voor iedereen een win-win. Ook voor de consument.

Maar naast wetenschappelijk onderzoek moeten we de producten natuurlijk ook vermarkten. Onze technologie zit nog steeds heel erg in de innovatieve sfeer terwijl hij eigenlijk zowel productietechnisch als economisch zeer verantwoord kan toegepast worden. We merken dat we niet enkel SOLTECH in de markt moeten zetten, maar IPV – zoals wij dat noemen – integrated photovoltaics als techniek in de markt moeten zetten. Als bedrijf is dat een hele opgave en voelt het soms als vechten tegen de bierkaai. Als er vanuit de overheid al een soort van sensibilisering zou kunnen gebeuren binnen de bouwsector, maar ook binnen de publieke sector, om meer te doen met het zonnepaneelpotentieel dan er nu is, staan we al een hele stap verder.

Wij kunnen alleen maar toejuichen als Europa wil investeren om minder afhankelijk van China te worden als het aankomt op zonnepanelen. Omdat we met onze voeten in een voornamelijk Chinese sector zitten, zien we ook heel goed de valkuilen die er op dit moment zijn. We moeten in Europa niet enkel inzetten op productie van pv-panelen. Ook de celproductie moeten we terug naar Europa halen.

De productie hier gebeurt met een veel lagere CO2-uitstoot. Ook het transport is veel milieuvriendelijker omdat er een veel kleinere afstand moet worden afgelegd. Onze nieuwe producten zullen bestaande bouwdelen in het bouwproces vervangen, ipv dat het gebouw na voltooiing ‘bekleed’ zal worden met (Chinese) PV-panelen. Dit maakt dat de waardeketen in de Vlaamse bouw een meerwaarde krijgt. Minder materiaalverbruik betekent immers minder CO2-uitstoot en minder kosten.

Projecten met een vleugje SOLTECH

De zonnefiets van Raf Van Hulle

De zonnefiets van Raf Van Hulle

In 2018 won Raf met zijn zonnefiets Sun Trip, een internationale race voor zonnefietsen van Lyon tot China. In 2021 komt de eco-avonturier met een nieuw, verbeterd model. Een windkuip met zonnecellen zorgt voor minder weerstand en extra zonne-energie. Een knap staaltje R&D met een ongezien potentieel.

Lees meer

Uw project vol energie

Wat uw project ook is, Soltech steekt het vol energie. Stand alone of building integrated. Met ‘a touch of SOLTECH’ is ook uw project in een handomdraai een duurzame referentie in zijn soort.